لک بودن افتخار ماست
لک بودن افتخار ماست

لک بودن افتخار ماست

ALI_KURDEH

زبان شناسی مردم ایلام

زبان شناسی مردم دره شهر نویسنده:علیرضاعطایی -

اشاره لکستان: دره شهر یکی از شهرستانهای لک نشین در استان ایلام است.  دره شهر دارای آثار تاریخی باستانی زیادی می باشد. هیچ مدرک تاریخی وجود ندارد که تخریب شهر باستانی دره شهر را بر اثر جنگ نشان دهد و گفته میشود که این شهر بر اثر زلزله ویران شده است.


به گفته محققان: گویشها و زبانهای رایج در شهرستان دره شهر  را می توان به چند قسمت مختلف تقسیم کرد

1_گویش لری :

 بررسیهای زبان شناسی و فرهنگی، نشان دهنده پیوستگی قومی لرها با دیگر اقوام ایرانی به ویژه شعبه پارسی است. همچنین در شرفنامه چهار قوم کرد را : لر و کلهر و گوران و کرمانج خوانده اند. و همانطور که زبان شناسان می دانند زبان لری ما بین زبان فارسی و زبان کردی است. لران قدیمی ترین قبایل حتی قبل از آریاییها می باشند که از روزگاران کهن در نواحی غرب وجنوب غرب و در امتداد دامنه های زاگرس ساکن بوده و هستند. کلمه لر (lor) در لغت نامه معین جلد سوم ص 3579به معنی ساده دل وسلیم آمده است ولری (lori)به معنی لر بودن و سادگی و ساده بودن آمده است.

2 _زبان لکی:

 در صد زیادی از مردم دره شهر به این زبان صحبت می کنند .

3_زبان کردی :

کردان همان مادها یا شاخه ی بزرگی از مادها هستند که از نژاد آریا می باشند. کردان بزرگترین قوم آریایی ایران زمین میباشند که از دیرباز در نواحی کوهستانی و محصور غرب فلات ایران ساکن هستند و به حفظ آداب و اخلاق ایرانی موفق گردیده اند.

قسمتی از مردم این ناحیه به زبان کردی صحبت می کتتد که بیشتر انها از روستاهای بین دره شهر و آبدانان  بخاطر پیدا کردن  شغل به دره شهر کوچ کرده اند .تعدادی هم از ایلام ودهلران  و جاهای دیگر به این ناحیه امده اند. تعداد کردها در این ناحیه از لرها و لکها خیلی کمتر است .

4_زبان عربی

تقریباُ تعداد بسیار کمی از مردم دره شهر به زبان عربی صحبت میکنند که آنها هم اصلیت عرب ندارند انها برای پیدا کار به استان خوزستان کوچ کرده بودند

که پس از جنگ تحمیلی به دره شهر امدند .

5 _ زبان فارسی

در شهرستان دره شهر بندرت می توان فارس زبان پیدا کرد مگر دانشجویان که برای تحصیل آمده باشند یا افرادی که خانواده از کودکی با آنها فارسی صحبت کرده باشند که خود جای بحث دارد.  در دره شهر  مانند جاهای دیگر ربان ها کلماتی را از زبان های دیگره به عاریه گرفته اند که باعث غنی تر شذن آنها گردیده است.

 

جمع بندی:

بر اساس شمار مردمان دره شهر ترکیب قومیتی دره شهر به ترتیب بزرگی عبارت است از

1. لک ها

2. لر ها

3. کرد ها

4. اعراب

5. فارس ها

 

 علیرضاعطایی

نظرات 1 + ارسال نظر
اسلام آبادتایمز شنبه 16 دی‌ماه سال 1391 ساعت 03:04 ب.ظ http://islamabadtimes.ir/

سلام؛
برای اطلاع از آخرین اخبار ورویدادهای اسلام آبادغرب با اسلام آبادتایمز همراه باشید
موفق باشید

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد