لک بودن افتخار ماست
لک بودن افتخار ماست

لک بودن افتخار ماست

ALI_KURDEH

از بازی های لکی که جهانی شده است

کلاو رانکی: بازی محلی لکی با قابلیت جهانی شدن نویسنده: علیرضاعطایی لکستان - سه‌شنبه ۸ فروردین ۱۳٩۱

به گزارش نشریه اینترنتی خزان لکستان کلاو رانکی (Kelaaw raanky) یکی از محبوبترین بازیهای محلی و سنتی بین مردمان شهرهای لک نشین و منطقه لکستان است. این بازی در شهرهای لرنشین با نام "کلو رونکی" شناخته شده است. کلاو رانکی لک ها شباهت هایی با بازی کریکت پرطرفدارترین ورزش کشورهای هند، پاکستان، بنگلادش و سریلانکا دارد.


در بازی محلی کلاو رانکی که بین دو تیم برگزار میشود میبایست تعداد بازیکنان تیمها با هم برابر باشد. در تیم نخست که هر نفر کلاهی بر سر دارد افراد بشکل دایره وار و به صورت چهار دست و پا روی زمین و در داخل یک محدوده و مرز مشخص و تعیین شده مینشینند.

افراد تیم ایستاده با هدف رباییدن و ربایش کلاه هر کدام از بازیکنان تیم نشسته، بنای حمله به نفرات تیم نشسته را می گذارد. بازیکنان تیم نشسته نیز متقابلا به حالت دفاعی در آمده و  تلاش می کنند با زدن قاو (Ghaaw) از خود دفاع کرده و مانع از ربایش کلاه هایشان توسط تیم ایستاده شوند. قاو به معنی قوزک پا است.

اگر یکی از بازیکنان تیم نشسته موفق شد با پا به یکی از افراد ایستاده بزند، آنگاه تیم ایستاده بازی را باخته و بایستی بجای تیم نشسته روی زمین به شکلی که در بالا به آن اشاره شد قرار گیرند.

در صورتی که یکی از نفرات تیم ایستاده موفق به ربودن کلاه یکی از بازیکنان تیم نشسته شود، با قدم های بلند دوان دوان از میدان بازی دور می شود تا کلاه را به دالگه (مکانی دورتر از بازی که افراد پیش از آغاز بازی توافق و تعیین کرده اند) برساند. این مکان می تواند درخت، چوب یا سنگ بزرگی نزدیک میدان و زمین بازی باشد. آن بازیکنی از تیم نشسته نیز که کلاهش ربوده شده به دنبال فرد رباینده دویده و تلاش برای رسیدن به وی و بازپس گیری کلاه میکند. اگر شخص رباینده کلاه موفق شود کلاه یا دستمال چهار گوشه ربوده شده از تیم نشسته را به دالگه برساند، افراد تیم ایستاده بازی را برده اند و دوباره تیم نشسته روی زمین باقی خواهند ماند. اگر فردی که کلاهش را ربوده اند موفق شود کلاه خود را از رباینده پس بگیرد، آنگاه تیم نشسته برنده و تیم ایستاده بازنده بازی خواهد بود و دو تیم جای خود را با یکدیگر عوض می کنند.

این بازی در صورتی که یک استاندارد یکسان ملی برای آن تعریف و منتشر شود قابلیت ثبت به عنوان یکی از بازیهای ملی را داشته و حتا (حتی عربی است) میتواند در سطح بین المللی نیز مطرح شود. منظور از تعریف استاندارد یکسان سازی و تعیین اصول یکسان برای بازی از قبیل تعداد نفرات هر تیم، شعاع دایره بازی، نوع دالگه، فاصله دایره بازی از دالگه و ... است. کلاو رانکی از جهاتی شبیه به بازی پر طرفدار کریکت است. در حالیکه کریکت یک بازی شناخته شده در سطح جهانی است ولی دال پلان همچنان در حد یک بازی محلی باقی مانده است.


نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد